سرویس: گروه شهرستانی
کد خبر: 72576
|
09:48 - 1396/08/15
نسخه چاپی

از فرار مغز ها تا روستاهای خالی از سکنه در شهرستان کوثر!

 از فرار مغز ها تا روستاهای خالی از سکنه در شهرستان کوثر!
خالی شدن یک سوم روستاهای کشور و عکس شدن نسبت جمعیت شهری و روستایی فقط یک جابه جایی ساده جمعیتی نیست و این روند تاکنون 11 میلیون حاشیه نشین، تعطیلی نیمی از تولید روستاها و ده ها آسیب اجتماعی و امنیتی را روی دست جامعه گذاشته است، کوثر نیز یکی از این شهرستان هاست که در سایه محرومیت و بیکاری از جمعیت 38 هزار نفری به 22 هزار نفر تنزل پیدا کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلیسبلان‌مابه نقل ازکوثرخبر، خالی شدن یک سوم روستاهای کشور و عکس شدن نسبت جمعیت شهری و روستایی فقط یک جابه جایی ساده جمعیتی نیست و این روند تاکنون 11 میلیون حاشیه نشین، تعطیلی نیمی از تولید روستاها و ده ها آسیب اجتماعی و امنیتی را روی دست جامعه گذاشته است.

انقلاب اسلامی آنقدر برای روستاییان خوشایند و رونق بخش بود که سالی نیم میلیون نفر بر جمعیت روستانشین کشور اضافه کرد؛ طوری که جمعیت روستایی در سال 1370 به حدود 2 برابر روستاییان سال 1335 رسید.

این سال اما نقطه اوج شکوفایی روستا بود و در عین ناباوری، آغاز سقوط جمعیت 24 میلیون نفری روستاییان شد. سرشماری سال 75 نشان داد که نه تنها به جمعیت روستاییان اضافه نشده که حدود 700 هزار نفر از آنان کاسته شده است.

تا سال 90 هم یک میلیون و 800 هزار نفر دیگر از تولیدکنندگان روستایی با سرزمین مادری وداع کردند و به مصرف کنندگان شهری پیوستند؛ جمعیتی که به واسطه نداشتن سرمایه تهیه مسکن در حاشیه کلان شهرها سکنی گزیدند. در عوض کاهش 2.5 میلیونی جمعیت روستایی، حدود 22 میلیون نفر به جمعیت شهرها اضافه شد و نسبت تقسیم جمعیت را برعکس اوایل انقلاب کرد. طی این مدت شهرنشین ها از 30 درصد به بیش از 70 درصد رسید و ایران را در میان 216 کشور دنیا در رتبه 12 جمعیت شهری نشانده اند.

طبق آمارها در نیم قرن گذشته جمعیت حاشیه نشین کشور هم به بیش از ١١ میلیون نفر رسیده که با احتساب ساکنان مناطق فقیرنشین شهری، این رقم حدود ٢٠ میلیون نفر برآورد می شود. موضوع، فقط خالی شدن روستا و گسترش ساخت و سازهای بی قواره و غیرقانونی در اطراف شهرها نیست زیرا بسیاری از مناطق حاشیه نشین به محملی جرم خیز برای انواع فسادها و آسیب های اجتماعی تبدیل شده و تبعات اقتصادی و امنیتی آن روز به روز بیشتر می شود.

با وجود همه این مشکلات اما نمی توان منکر خدمات و فعالیت های عمرانی متعددی شد که در روستاهای کشور صورت گرفته؛ چه اینکه تقریبا هیچ روستایی مشکل برق ندارد و جاده و گازرسانی بسیاری از روستاها هم در حال تکمیل شدن است.

البته با وجود خدماتی که به روستاهای استان ارایه شده، هنوز مشکلات جدی و مختلفی گریبانگیر روستاییان است که آنان را به سمت شهر و ترک روستا می کشاند زیرا به نظر می­رسد که مشکل اصلی روستاییان نبود چرخه اقتصادی و کسب و کار همزمان با داشتن شان اجتماعی مناسب است. 

به گزارش کوثرخبر، جمعیت شهرستان کوثر بر اساس نتایج اولیه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 95 با کاهش 4.62 درصدی مواجه است، این در حالی است که بیش از 70 درصد جمعیت شهرستان در روستاها ساکن هستند.

براساس سرشماری سال گذشته 7 هزار نفر در مناطق شهری و 15 هزار نفر نیز در مناطق روستایی شهرستان کوثر ساکن هستند؛ بر اساس این سرشماری و بنا به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اردبیل جمعیت شهرستان کوثر در سال 95 با کاهش 4.62 درصدی مواجه بوده و نخستین شهرستان استان در مهاجرت بی رویه نیز محسوب می شود.

اما این شهرستان که برخلاف دیگر زمینه های اقتصادی، صنعتی، گردشگری و ... رتبه نخست مهاجرت بی رویه را در سطح استان دارد، سوای معضل بیکاری از دیگر عواملی چون مدیریت ناکارآمد، عدم بهره برداری از پروژه های حیاتی و عمرانی در 20 سال اخیر، محرمیت همه ساله نسبت به سایر شهرستان های استان و دیگر عوامل مدیریتی و ناسیونالیستی نیز رنج می برد.

یقیناً کسب و کار در منطقه با مدیریت صحیح، تناسب منطقه با کسب و کار، وجود شرکت ها و بخش های خصوصی، موجودیت کارخانه ها، بهره برداری از پروژه های حیاتی و اشتغالزایی در منطقه، بهره مندی از صنعت توریسم و مدیریت کارآمد در حوزه گردشگری، استفاده بهینه از کارگاه ها و معادن سنگ، کاشت و برداشت محصولات زراعی متناسب با منطقه و بهره مندی از ملزومات حوزه کشاورزی و ... احیا می شود.

شهرستان کوثر با داشتن ظرفیت های اقتصادی، گردشگری، کشاورزی و معدنی از مدیریت ناکارآمد برخوردار بوده است و متاسفانه این امر باعث مهاجرت بی رویه اهالی این منطقه به شهرستان ها و استان های همجوار شده است؛ کوثر در 2 دهه اخیر 38 هزار نفر جمعیت داشته است که به مرور با نبود امکانات رفاهی و همینطور بیکاری و ... با کاهش جمعیت مواجه شده و هم اکنون با 22 هزار نفر کوچکترین شهرستان استان اردبیل از منظر جمعیت محسوب می شود.

ظرفیت های بالقوه این منطقه وجود سد های معیشتی، باغداری و دامپروری، آب و هوای مناسب و مساعد و همچنین یکه تاز در حوزه گردشگری و صنعتی در منطقه است؛ راه آهن اردبیل - میانه، سد نیمه کاره گیوی خط انتقال و پایاب آن، عدم حمایت از صنعت توریسم و گردشگری، عدم توسعه باغداری و دامپروری، ناکارآمد در حوزه جذب سرمایه گذار بخش خصوصی، عدم بهره مندی از کارخانه های یونگول بتن، پرلیت، نورد فولاد، عدم حمایت از نخستین کارخانه داروهای گیاهی در کوثر، عدم تکمیل تنها هتل نیمه کاره شهر گیوی، مسکن مهر نیمه کاره گیوی، و ... که فقط مستلزم همت مسئولین و همچنین نماینده شهرستانهای کوثر و خلخال است تا ضمن حل این مسائل و مشکلات اشتغال منطقه را برای رفع مهاجرت و رفاه نسل آینده موجب شود.

انتهای پیام/

نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد