به گزارش سبلان ما ، استان اردبیل بهویژه دشت زرخیز مغان، قطب کشاورزی کشور و از مناطق مستعد آب و هوایی برای تولید انواع محصولات کشاورزی است؛ این دیار در سالهای اخیر زخم خشکسالی بر تَنش نشسته و کمآبی به بحرانی جدی برای تولید محصولات کشاورزی در این خطه از ایران تبدیل شده است، در چنین شرایطی یک سری برنامهریزیها لازم است، اجرایی شود تا زخم خشکسالی این مرزو بوم اندکی التیام یابد .
کارشناسان متخصص در امور آب و خاک معتقدند: از اهم مواردی که در این شرایط خشکسالی و تنشآبی استان اردبیل، باید در اولویت قرار بگیرد، ضرورت خودداری از انجام کِشتهای آببر و کِشت زودهنگام محصولات پاییزه در شبکه آبیاری و زهکشی استان است، چرا که در شرایط فعلی، به اندازه کافی آب در کِشت بهاره و تابستانه مصرف شده و با این وضعیت کِشت زودهنگام، کمآبی را تشدید خواهد کرد.
پیشتر نیز به استناد مصوبات شورای مدیریت منابع آب استان اردبیل و شورای حفاظت از منابع، مجاری و تاسیسات آبی مغان و کارگروه آب، خاک، کشاورزی و منابع طبیعی مغان، هر گونه کشت دوم در منطقه مغان ممنوع شده بود.
در حال حاضر نیز از کشاورزان خواسته شده برای عبور از خشکسالیها و بدتر نشدن اوضاع در سال آتی از کشت زودهنگام پاییزه خوداری کنند و در این راستا تصمیم ممنوعیت کشت زودهنگام پاییزه و کشت دوم در اراضی تحت پوشش شبکههای آبیاری مغان و خداآفرین نیز به علت تداوم خشکسالی، کمبود بارشها و کاهش آورد رودخانه اعلام شده است.
.jpg)
تجربه موفق از اجرای تحویل حجمی آب به کشاورزان در شبکه آبیاری مغان
دکتر علی حیدری اناری رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل در جلسه اخیر مدیریت مصرف آب بخش کشاورزی با اعلام خبر ممنوعیت کشت زودهنگام پاییزه در شبکه مغان بیان داشت: افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی علاوه بر رعایت الگوی کشت و جلوگیری از کشت محصولات پرآببر و خارج از برنامه، وظیفهای است که برای دستیابی به آن باید دستگاه های اجرایی، قضایی و انتظامی پای کار باشند.
وی با اشاره به کاهش چشمگیر پوشش سطح برف در ارتفاعات و افزایش متوسط دما در استان اردبیل اعلام کرد: میزان جریان و آورد رودخانهها در استان ۶۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل و ۸۰ درصد نسبت به بلند مدت کاهش یافته است.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره به تجربه موفق از اجرای تفاهمنامه تحویل حجمی آب به کشاورزان در شبکه آبیاری مغان گفت: برای اولین بار در راستای مدیریت منابع آب موجود سطح زیر کِشت پاییزه در این منطقه با ۱۲ هزار هکتار به ۳۶ هزار هکتار رسید و با جلوگیری از کِشت دوم، ۱۵۰ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی شد.
وی با درخواست از جهاد کشاورزی و سیستم قضایی استان جهت برخورد قاطع با اقدام کنندگان به کشت دوم در شمال استان تصریح کرد: با تلاشهای انجام شده و در راستای مصرف بهینه و افزایش بهرهوری آب، کِشت دوم از ۸ هزار هکتار در سال آبی گذشته به یک هزار ۲۰۰ هکتار در سال آبی جاری کاهش یافت.
مصرف 93 درصدی منابع آب اردبیل در بخش کشاورزی
حیدری اناری با اشاره به کاهش 20 درصدی مقدار بارشها در استان اردبیل نسبت به بلند مدت گفت: 93 درصد از مصرف منابع آب در استان مربوط به بخش کشاورزی است که با شرایط موجود باید به سمت روش های نوین آبیاری و الگوی کِشت بر اساس افزایش بهرهوری آب برویم.
رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره مصرفه ماهانه 100 میلیون متر مکعبی آب در شبکه آبیاری و زهکشی مغان گفت: در راستای کاهش چشمگیر رود ارس و تغییر اقلیم، اجرای کِشت 60 درصدی پاییزه و 40 درصد بهاره با همکاری جهاد کشاورزی و سایر دستگاهها برای سال آبی آتی هدفگذاری شد.
در شرایط فعلی خشکسالی در استان اردبیل، خودداری از کِشتهای زودهنگام محصولات پاییزه اولویت اساسی برای مقابله با خشکسالی است و انتظار میرود با این اقدام امکان تامین و تحویل آب کشاورزی برای اراضی تحت پوشش و کِشتها فراهم شود.
انتهای خبر/ش
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد