به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، تا همین چند روز پیش، چوب حراج سمت سیبزمینی این محصول استراتژیک و راهبردی نشانه رفته بود؛ دسترنج ماهها تلاش و خون و دل خوردن کشاورزان اردبیلی را وانتیهای دستفروش کیلویی ۶ هزار تومان میفروختند و قیمت فروش این محصول در مغازههای شیک و لوکس اردبیل ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان بود؛ قصه اُفت قیمت و سیبزمینیهای روی دست مانده کشاورزان اردبیلی گویا میخواست امسال هم دوباره تکرار شود، اما از قدیمالایام گفتهاند که در همیشه روی یک پاشنه نمیچرخد و همین قضیه هم اتفاق افتاد، اعلام یک خبر خوش کافی بود تا سیبزمینیکاران و فروشندگان این محصول در فروش، دستبهعصا شوند و فعلاً محتاطانهتر عمل کنند.
بهمحض اعلام صادرات اردبیل به کشورهای همسایه، قیمت سیبزمینی، سیر صعودی گرفت و دراینبین برخیها نگران سوءاستفاده دلالان از وضع موجود هستند که به نظر میرسد این نگرانی پربیراه هم نباشد، چراکه تجربه ثابت کرده اگر روند صادرات حساب شده نباشد، این جیب دلالان است که پرسود میشود .
بازار پرتلاطم سیبزمینی اردبیل هر سال دائم در حال تکرار است و تنظیم بازار و فروش محصولات، نگرانی هر ساله کشاورزان اردبیلی است که به نظر میرسد برای خلاصی از این وضعیت و خارجشدن از این چرخه معیوب باید فکری اساسی برای این معضل کرد؛ کارشناسان معتقدند کشت بر اساس الگوی کشت، خرید تضمینی و یافتن بازارهای جهانی مطمئن از جمله راهکارهایی است که میتواند ثبات در بازار را به ارمغان آورد.
ضرورت معافیت پیمانسپاری ارزی برای صادرات زیر یک میلیون دلار
اما این روزها در قطب سیبزمینی ایران، صادرات چشمروشنی به کشاورزانی است که اوضاع فروششان خوب نبود، طبق اعلام حجتالاسلام سید کاظم موسوی نایبرئیس گروه اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اردبیل، صادرات سیبزمینی از استان اردبیل بهزودی (این هفته) آغاز میشود تا بیش از ۵۰۰ هزار تن سیبزمینی انبارها به کشورهای همسایه صادر شود که این صادرات برای تنظیم بازار داخلی است تا از ۸۵۰ هزار تن سیبزمینی تولیدی استان ۲۵۰ هزار تن نیاز استان تأمین و ۵۰۰ هزار تن سیبزمینی صادر شود.
وی تأکید دارد: ما امروز به ارزآوری، بهجای ارزبری، نیاز داریم و در این زمینه اگر تولیدکننده و صادرکنندگان ما مورد حمایت قرار نگیرند، قطعاً با دغدغهها و مشکلاتی جدی روبهرو خواهیم شود.
نماینده مردم اردبیل که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس است، در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما از گرهگشایی تجار و صادرکنندگان در حوزه پیمانسپاری ارزی خبر داد و خاطرنشان کرد: در کنار حمایت از صندوق توسعه ملی و ارز موردنیاز کشور، ضرورت دارد تا معافیت پیمانسپاری ارزی برای صادرات زیر یک میلیون دلار، موردتوجه قرار گیرد تا در استان اردبیل بخش عظیمی از موانع برطرف شود.
به گفته موسوی، امیدواریم در برنامه هفتم توسعه، مجلس، استقلال بانک مرکزی را به تصویب رساند تا تصمیمگیریها و تصمیمسازیها در چارچوب قوانین و استقلال کامل انجام شود.
حجتالاسلام موسوی گفت: در لبیک به فرمان مقام معظم رهبری برای مهار تورم و رشد تولید، کمیسیون اقتصادی مجلس، حمایتهای همهجانبه را از سرمایهگذاران و تولیدکنندگان انجام داده و انتظار میرود با موانع و قوانین مخل این حوزه و ترک فعلها مقابله شود.
حذف پیمانسپاری ارزی واحدهای کوچک روند صادرات را مقرونبهصرفه میکند
حسین پیرمؤذن، نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اردبیل نیز معافیت محصولات کشاورزی از پیمانسپاری ارزی را یک ضرورت دانسته و در مصاحبه با خبرگزاری رسمی دولت، گفته است: بخش خصوصی انتظار دارد تا مسئولان کشور در چهارچوب دیپلماسی اقتصادی، برنامهها و حرکتهای تحولی را با حذف پیمانسپاری ارزی برای واحدهای کوچک و زودبازده رقم بزنند.
وی با بیان اینکه انبار و نگهداری طولانیمدت محصولات کشاورزی استان اردبیل خطر فاسدشدن را تشدید میکند، بیان داشت: مسئولان دستگاههای اجرایی مربوطه اجازه بدهند محصولات کشاورزی از پیمانسپاری ارزی معاف شود تا روند صادرات این محصولات به کشورهای همسایه تسهیل و مقرونبهصرفه شود.
کارت بازرگانی ۱۷ صادرکننده سیبزمینی اردبیل باطل شده است
غفور آقایی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل پیشتر در گفتگو با ایرنا با اذعان بر اینکه صادرکنندگان سیبزمینی بامانع جدی تعهد ارزی مواجه هستند، گفته بود: نبود برنامه هدفمند و سیاستگذاری درست صادراتی از سوی متولی بازار و تولید محصول سیبزمینی در کنار نبود تلاش برای یافتن بازارهای جدید صادراتی و نیز کمتوجهی به تولید محصولات جانبی سیبزمینی از جمله علل کاهش رغبت برای صادرات این محصول است.
به گفته وی صادرکنندگان سیبزمینی بامانع جدی تعهد ارزی مواجه هستند و علاوه بر پیمانسپاری صادرکنندگان، کارت بازرگانی ۱۷ نفر از صادرکنندگان عمده این محصول در استان اردبیل به علت عملنکردن به تعهدات ارزی، ابطال شده و عملاً صادرکنندگان از چرخه صادرات این محصول حذف شدهاند.
به اعتقاد کارشناسان، رفع مسدودی کارتهای بازرگانی صادرکنندگان سیبزمینی و انطباق قوانین تعهد ارزی با شرایط محصول فسادپذیری مثل سیبزمینی، پرداخت مشوقهای صادراتی از جمله راهکارهای تنظیم بازار محصول سیبزمینی در استان اردبیل است.
طبق آخرین آمار رسمی مسئولان حوزه کشاورزی استان اردبیل، امسال با وجود خشکسالی و شیوع بیماری سفیدک دروغین حدود ۷۷۰ هزار تن محصول سیبزمینی در سطح مزارع این استان تولید شد که قیمت آن نصف قیمت پارسال است و به علت نگهداری مقدار زیادی از این محصول در انبارهای خانگی و شخصی خطر فاسدشدن آن دور از انتظار نبود که باخبر صادرات، بازار سیبزمینی اردبیل جانی تازه گرفته و باعث دلگرمی کشاورزان اردبیل شده است.
استان اردبیل با تولید ۲۰ درصد سیبزمینی کشور، مهمترین قطب تولید سیبزمینی در ایران است و تنظیم بازار این محصول برای کشاورزان اردبیلی اهمیت فوقالعادهای دارد.
انتهای خبر / ش
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد