14:24 - 1391/08/25
کد خبر: 1350

بوي محرم دراردبیل/ لالایی مادران اردبیلی حکایت تشنه لبان کربلا

اختصاصی سبلانه: اردبیل با محرم است که معنا پیدا می کند،لالایی مادران اردبیلی، حکایت تشنه لبان کربلا است که سینه به سینه منتقل شده است؛ مردم این دیارعشق و ارادت به ابا عبدالله را از همان کودکی در آغوش مادر با حضور در روضه ها یاد گرفته اند.

     در اردبیل ، خاستگاه تشیع مراسم ماه محرم دارای آداب خاصی است، چند روز مانده ازماه ذی الحجه عطر و بوی محرم در کوچه پس کوچه های شهر اردبیل می پیچید؛ لبا س های مشکی، طبل ها، گهواره ها و زنجیرهای عزاداری در جلوی مغازه ها از آمدن ماه  محرم خبر می دهند، خیابان ها و کوچه ها سیاه می پوشند،و مردم خود را آماده استقبال از محرم می کنند؛ لالایی  مادران اردبیلی، حکایت تشنه لبان کربلا است که سینه به سینه منتقل شده است؛ مردم این دیارعشق و ارادت به ابا عبدالله را از همان کودکی در آغوش مادر با حضور در روضه ها یاد گرفته اند.     
  

عزاداران درغم از دست دادن خورشید همیشه فروزان ولایت ، امام حسین و 72تن از یاران باوفایش بر سرو سینه می زنند؛ قلب های بی تاب و چشمان اشک آلود هم آوا باهم از مصایب کربلا می گویند و وای حسینی که تا آسمان بلند می شودو شرمندگی زمین و زمان را حکایت می کند.

با گذشت چندین قرن هنوزهم از عشق و ارادت عاشقان امامت و ولایت کاسته نشده واندوه شیفتگان ولایت را پایانی نیست، این عاشقان تا ابد درعزاداری سرور و سالار شهیدان خواهند گریست و «آب» که داغ دل تازه می کند و تداعی گرلب های عطشان کودکان نینوا است.

 

مردم با چشمان گریان یکصدا با هم سرود عشق و دلدادگی به سرور و سالار شهیدان امام حسین و(ع) را سر می دهند و نواهایی که از کودکی در ذهن ها نقش بسته بدون آنکه  برای خواندنش تمرینی کرده باشند، همه خوب می دانند لباس سیاهشان در سوگ عزیزی است که هیهات منا الذله رادر تاریخ بشریت جاودانه کرد، هیچ زبانی قادرنیست رذالت ها و خباثت یزدیان واقعه کربلا را بازگو کند.

تمام شهر با مراسم طشت گذاری که قدمت آن به دوران صفویه برمی گردد به استقبال رسمی از ماه محرم می روند، اردبیل با محرم است که معنا پیدا می کند، پرورش یافتگان فرهنگ عاشورایی جوانمردی ومهربانی  امام حسین در سیراب کردن سپاه خسته و تشنه«حر بن ریاحی» را با مراسم طشت گذا ری در اعصار تاریخی نشان داده ند.

 طشت نماد، مشک سقای کربلا است و آب ریخته شده درآن نماد رود فراتی است، که در واقعه عاشورا برکاروان امام  حسین (ع) و یارانش بسته شد.

مراسم سنتی طشت گذاری که از 27 ذی الحجه تا سی ام ذی الحجه به نوبت در مساجد اردبیل انجام می شود، در مسیر حرکت طشت ها پرچم ها و علم های عزاداری پیشاپیش عزاداران قرار دارد وآوای محزون نی زمزمه های  مالامال از اندوه قلبی عزاداران را همراهی می کند...

 از ویژگیهای خاص مراسم عزاداری ماه محرم در اردبیل نقش محلات شش گانه اردبیل در مراسم عزاداری است، هر کدام از این محلات دارای مسجدی است که جزو مساجد اصلی شهر شناخته می شود. سایر محله ها و مساجد شهر شعبه این محلات و مساجد تلقی می شود.

 از آغاز محرم محلات شش گانه با برنامه ای مرتب و مخصوص در یک مسیر مشخص که بازار شهر را هم شامل می شود حرکت و عزاداری می کنند. از روز دوم محرم هر روز دسته هر کدام از محلات اصلی با دسته های محلات تابعه به سوی بازار حرکت می کنند. دسته جات بعد از نوحه خوانی و سینه زنی و زنجیرزنی خود را به محل اصلی نوحه خوانی که مقابل مسجد جامع است می رسانند و عزاداری خود را با خواندن نوحه و شعر اجرا می کنند و تا هنگام غروب ادامه می دهند. روز جمعه مراسم تعطیل است و از فردای آن روز مراسم تا روز تاسوعا این مراسم به نوبت ادامه می یابد.

 

عزاداران از صبح روز تاسوعا تاهنگام غروب در 41 مسجد شمع روشن و هنگام غروب جلوی مسجد اجتماع و یا حسین گویان به طرف بازار حرکت می کنند و پس از عزاداری در خیابان های اصلی و مقابل مساجد مسیر به خانه های خود باز می گردند.

در روز عاشورا عزاداران از صبح زود به طرف مسجد و خیابانهای اصلی عزاداری می روند، در طول روز عاشورا اردبیلی ها خیرات و احسان می کنند و در سطح شهر مراسم شبیه خوانی برپا می شود.

 رسم است که پس از غروب عاشورا و بعد از ادای نماز مغرب و عشا و صرف شام همگی به طرف مساجد محل به راه می افتند و با همراهی نوحه خوان ها به سینه زنی می پردازند و پس از دقایقی عزاداری چراغ های مسجد را خاموش می کنند و برای لحظاتی به یاد شهدای کربلا در خاموشی به عزاداری خود ادامه می دهند.

روزهای سوم و اربعین شهادت مراسم روضه خوانی توام با احسان در منازل و مساجد برگزار می شود.

انتهای پیام/