دوشنبه 19 شهر 1403
1403-05-13 14:30 - شماره خبر : 104148 0
استاد دانشگاه محقق اردبیلی:

گفتمان تمدن‌ساز مسیر راه رئیس‌جمهور باشد

استاد دانشگاه محقق اردبیلی گفت: گفتمان تمدن‌ساز گفتمانی بر پایه آرمان‌های انقلاب اسلامی است که شهید رئیسی به نحو احسنت این گفتمان را پیاده کرد و مردم انتظار دارند رئیس‌جمهور نیز این گفتمان را معیار قرار دهد.

فرهاد ذوالفقارپور، استاد دانشگاه محقق اردبیلی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، به سؤالات ما در مورد مطالبه از رئیس‌جمهور، برای برگزیدن مسیر الگو و چینش کابینه‌ای عزت‌مند درشأن ملت ایران پاسخ داده است.

 مشروح گفتگوی استاد دانشگاه‌ اردبیل با خبرنگار «سبلان ما» را در ادامه بخوانید:

چه ویژگی‌هایی در شهید رئیسی می‌بینید که وی را الگوی دیگر شخصیت‌های سیاسی قرار می‌دهد؟

گفتمان انتخاباتی در شأن انقلاب اسلامی، اقدامات مؤثر در حوزه سیاست خارجی، گسترش امید و آرامش در جامعه، عمل صادقانه به گفتمان انتخاباتی و حرکت به سمت فضایی پر آرامش و به‌دوراز هیاهو در جامعه از جمله ویژگی‌های شهید رئیسی بود. اگر بخواهیم گفتمان‌های انتخاباتی در ایران را مرور داشته باشیم گفتمان‌ها بر دو محور گفتمان چالشی و گفتمان انقلابی شکل‌گرفته است که انتخابات سال ۷۶ نمونه‌ای از یک گفتمان چالشی و رادیکالی مبتنی بر سبک زندگی در راستای کسب رأی بود. این گفتمان گسل‌های اجتماعی را در جامعه عمیق کرد و گفتمان انقلاب اسلامی را که مبتنی بر عزت و مطالبات اساسی مردم است زیر سؤال برد و فرصت توسعه متوازن از کشور را گرفت و برای دشمن ایجاد فرصت و امیدوار به براندازی کرد و در ادامه این نوع گفتمان، ایده‌پردازان آن برای حفظ و جلوگیری از فروریزش آرای جلب شده مردم و مخاطب خود مجبور شد گسل‌های به وجود آمده را تعمیق دهد.

 در سال ۸۴ و ورود احمدی‌نژاد به انتخابات که ابتدا گفتمان انقلابی داشت گفتمان چالشی و رادیکالی و به‌ظاهر رأی‌آوری اصلاح‌طلبان را زیر سول برد و توانست بر این طیف پیروز شود و طیف مقابل که انتظار نداشت در مقابل یک گفتمان انقلابی شکست بخورد گفتمان خود را در راستای ایجاد دوقطبی و کشاندن چالش از کف دانشگاه به خیابان‌ها و گسترش گسل‌های جامعه ادامه داد و در انتخابات سال ۹۲ این نوع گفتمان با کمی کاستن از رنگ و بوی چالشی و رادیکال خود در ظاهر، توانست آرای مردم را جلب کند. گفتمان آیت‌الله رئیسی گفتمانی مبتنی بر آرمان‌های انقلاب، گفتمان دست‌پاکی، استفاده از فرصت‌ها و ظرفیت‌های داخلی مطالبات مردمی بود و شهید رئیسی در دوران تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری جامعه را دوقطبی نکرد و با آرامش به رقابت پرداخت و مردم با درک گفتمان وی او را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کردند و بعد از انتخاب‌شدن با آرای مردم با آرامش، تعهد توأم با صداقت و خلوص در جهت عمل به گفتمان انتخاباتی خود و خدمت به مردم حرکت کرد و همواره خدمت به مردم را تکلیف شرعی و قانونی خود می‌دانست.

 

گفتمان تمدن‌ساز مسیر راه رئیس‌جمهور باشد

چرا فکر می‌کنید گفتمان انتخاباتی شهید رئیسی وعمل به آن جایگاه ویژه‌ای در ایده‌پردازی مملکت‌داری دارد؟

برای تبیین اهمیت جایگاه ویژه گفتمان شهید رئیسی در مسیر پیشرفت و توسعه کشور به گفتمان‌های غالب انتخاباتی و نتیجه آنها در کشور اشاره می‌کنم. اگر بخواهیم گفتمان‌های انتخاباتی را دسته‌بندی کنیم می‌توانیم آنها را در پنج دسته قرار دهیم؛ اولین گفتمان انتخاباتی، گفتمان مبتنی بر الگو و مطالباتی اقتصادی است که مطالبه به‌حق اقتصادی و معیشتی مردم و رونق اقتصادی بازگوکننده این گفتمان بوده و در آن راه‌حل برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی ارائه  و در این راه تلاش مضاعف بکار گرفته می‌شود؛ فلذا این گفتمان باعث می‌شود کشور در مسیر توسعه اقتصادی، پیشرفت کند و یکی از پایه‌های گفتمان شهید رئیسی این گفتمان بود.

 دومین گفتمان، گفتمان تخریب و ایجاد هراس، شیطان سازی از رقیب و ایجاد دافعه و نفی رقیب است که در انتخابات سال ۷۶ شاهد این نوع گفتمان بودیم که باعث عمیق‌تر شدن گسل‌های جامعه و در بیرون از کشور نیز موجب سواستفاده دشمنان و امیدوارتر شدن آنها برای پیاده‌کردن اهدافشان می‌شد. عموماً کسانی که این گفتمان را پیش می‌برند بعد از اخذ رأی در تصمیم‌گیری‌های خود منافع حزبی و شخصی را بر منافع عمومی ترجیح می‌دهد و چون کلی از توانمندی‌های کشور را در گفتمان انتخاباتی خود نفی کرده‌اند برای توسعه کشور چشم به بیگانگان می‌دوزند و بعد چندین دوره مسئولیت بگویند نمی‌گذارند و در نقطه مقابل چنین افرادی شخصیتی همچون شهید رئیسی وجود دارد که هیچ‌وقت به این حوزه ورود نکرد و باتوجه‌به سابقه وی در قوه قضائیه همیشه رازداری کرد و به‌واسطه ایمان و تقوا وارد این مسائل نشد.

سومین گفتمان، گفتمان بر اساس سبک زندگی فرهنگی و سیاسی است و عملکرد این گفتمان بر اساس ایجاد خوف و ترس واهی گزینش و دخالت در سبک زندگی از طرف رقیب است که موجب فعال‌شدن گسل‌های اجتماعی، افزایش فاصله دولت و مردم و سوءاستفاده دشمنان می‌شود که سعی در جذب آرای خاکستری است و شهید رئیسی هیچ موقع از چنین گفتمانی در جهت کسب آرای استفاده‌ نکردند و همیشه وفادار به خون شهدا، آرمان‌های انقلاب اسلامی و اصول رهبری و عهد خود باخدا و مردم بود درحالی‌که ما شاهد هستیم که از این گفتمان درگذشته استفاده شده است.

گفتمان بعدی که از آن در راستای کسب آرای مردم استفاده می‌شود بر اساس گسل‌های قومی، قبیله‌ای، نژادی و زبانی بنا شده است و این گفتمان نیز موجب دوقطبی شدن جامعه، اتلاف انرژی مملکت و کند و منحرف‌شدن مسیر توسعه و اشتقاق در جامعه می‌شود. هر طیفی از این گفتمان‌های دوقطبی‌سازی برای جلب آرا و پیروزی بر رقیب استفاده کند برای توسعه چشم به بیگانگان خواهد داشت و در تداومش به سمت نافرمانی مدنی و همنشینی با براندازها پیش می‌رود و در نهایت کشور به سمت آشوب کشیده می‌شود که کشور ما به لطف رهبری و ولایت هرگز به این سمت نمی‌رود.

 نمونه گفتمان دوقطبی‌سازی را در انتخابات دور گذشته آمریکا دیدیم و ترامپ با انتخاب گفتمان دوقطبی باعث شد مجلس آمریکا به سمت فتح‌شدن توسط شورشیان پیش رود و این خروجی گفتمان دوقطبی است که مسیر حرکت کشور را به‌جای بردن به سمت توسعه به سمت ستیز داخلی پیش می‌برد.

گفتمان پنجم یک گفتمان تمدنی بر اساس عزت، احترام، اصول آرمان‌های آسمانی و مشروع و به‌حق بشری است که یک‌پایه گفتمان شهید رئیسی این گفتمان بود و بر اساس اصول‌دینی و الگوگیری از ائمه اطهار شهید رئیسی این گفتمان را پیاده کرد. باتوجه‌به اینکه این گفتمان نیز بر اساس حل مشکلات مردم، و خدمت به مردم و برآوردن عزت و سرافرازی و الگو شدن جهانی ایران اسلامی بنا شده است شهید رئیسی این گفتمان را انتخاب و از طرح مسائل دوقطبی‌ساز اجتناب می‌کرد.

گفتمان تمدن‌ساز مسیر راه رئیس‌جمهور باشد

دستاورد گفتمان شهید رئیسی برای کشور چه بود؟

برخی طیف‌های مقابل شهید رئیسی با طرح مسائلی همچون باید با غرب سازش کرد، زیرسؤال‌بردن قانون راهبردی مجلس، طرح ادعای به بن‌بست رسیدن کشور، اینکه ایران، دوستی در منطقه ندارد و طرح این جمله بی‌اساس فیلترینگ پرچم آشکار حکومت علیه ملت است، به مسائل دوقطبی دامن می‌زدند و ضعف عملکردشان را با این کلمات پوشش می‌دادند، ولی مشاهده کردیم شهید رئیسی به‌دور از هیاهو در سکوت کامل و با آرامش در منطقه همگرایی ایجاد کرد و حتی اسرائیل که می‌گفت به ایران حمله می‌کند با نصرت الهی جنگ به داخل اسرائیل کشیده شد و خودش درگیر جنگ و اضمحلال سریع‌تر درونی شد؛ رابطه با عربستان، رابطه ملت یمن با عربستان، پشتیبانی از کشورهای سوریه و عراق و محور مقاومت، عضویت در چندین مجمع مهم بین‌المللی از جمله اقداماتی بود که در دولت سیزدهم با گفتمان تمدنی بدون هیاهو و حاشیه‌سازی این گفتمان تمدن‌سازی را اجرایی کرد.

در دوره شهید رئیسی در حوزه اقتصادی شاهد رفع مشکلات واحدهای تولیدی، صنعتگران و گشایش در حوزه صادرات بودیم و آنهایی که می‌گفتند نفت را بدون برجام نمی‌توان فروخت شاهد افزایش فروش نفت بودیم و بااین‌حال بازهم بعضی افراد در داخل کشور می‌گفتند که آمریکا اجازه فروش نفت را داده! درحالی‌که بر عکس این موضوع صادق است آمریکا نمی‌تواند جلو فروش نفت را بگیرد. اغلب بحران‌هایی که قبل شهید رئیسی به جامعه تحمیل شده بود از جمله بحران‌های اقتصادی و اجتماعی اغلب آنها بحران‌های تصنعی و القا شده بود و ما دیدیم که در طول سه سال جامعه به تثبیت و آرامش رسیده بود.

 یکی از ویژگی‌های بارز دیگر آیت‌الله رئیسی این بود که در قالب آرمان‌های شهدا و انقلاب قدم برمی‌داشت و تنها هراس وی این بود که از مسیر شهیدان و آرمان‌های انقلاب اسلامی خارج نشود و پاسخگویی خود در مقابل پروردگار را در روز قیامت در نظر داشت و بر خود وظیفه می‌دانست که در این مسیر حرکت کند و هیچ‌گاه در مقابل مشکلات پیشرو نمی‌گفت که نمی‌گذارند، نمی‌شود و واژگانی ازاین‌قبیل را برای رفع مسئولیت استفاده نمی‌کرد.

 

گفتمان تمدن‌ساز مسیر راه رئیس‌جمهور باشد

انتظار مردم از رئیس‌جمهور جدید چیست؟

مردم انتظار دارند رئیس‌جمهور در جامعه به‌دور از هراس‌انگیزی و استفاده از افراد و حتی کلماتی که بر اساس الگوی دوقطبی‌سازی است دوری کند و افرادی که سابقه و عملکردشان و خط فکرشان نشان داده که وفادار به گفتمان خدمت و توجه به مطالبات اقتصادی و گفتمان تمدنی هستند از این افراد استفاده کند نه افرادی که تخصصشان دوقطبی‌سازی جامعه در راستای تفکر خیالی رأی‌آوری با تعمیق بخشی به گسل‌های ستیزه‌جویی و نفی رقیب و لزوم چشم‌داشتن به بیگانگان در مسیر توسعه کشور هستند. خروجی به‌کارگیری گفتمان‌های دوقطبی‌سازی در انتخابات، خدمت به جیب خود و نظر به غرب و بردن سرمایه و فرزندان به غرب است به‌طوری‌که بعضی از این افراد که در خارج سکونت دارند می‌گویند کاش ایران مابین کانادا و آمریکا می‌بود. این مسیری که در جلو راه رئیس‌جمهور پزشکیان قرار گرفته یک فرصتی است که اگر در مسیر درست گام بردارد نور چشم مردم ایران خواهد شد و اگر مسیر چشم به دست بیگانگان و دوقطبی‌سازی را انتخاب کند این فرصت مغتنم را از دست خواهد داد.
امیدواریم دولت جدید در چهارچوب گفتمان شهید رئیسی حرکت کند و این انتخاب را امتحان الهی بداند که باید از آن سرافراز بیرون آید و از افرادی که مانع این مسیر می‌شوند دوری کند. از کنارگذاشتن افراد نالایق و ناپاک نهراسد و از هجمه این افراد نترسد و فقط از خدا بترسد؛ چون این نوع افراد هستند که وجه رئیس‌جمهور منتخب را تخریب و مخدوش می‌کنند و او را از پیروز آمدن از این امتحان الهی و خدمت صادقانه دور می‌کنند همان‌طور که قبلی‌ها را دور کردند.

مصاحبه از: رضا مهری 

 انتهای خبر/ 

https://www.sabalanema.ir/short/Vd5lz
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر:
آخرین اخبار